Verhuurders ontvangen ten onrechte inkomensgegevens van Belastingdienst
Waar veel huurders bang voor waren, gebeurt nu toch. Volgens de Woonbond vragen woningcorporaties en verhuurders onterecht inkomensgegevens op van huurders die een vrije sectorhuurwoning huren. De Belastingdienst mag enkel informatie verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen. Toch blijkt dat inmiddels 20 verhuurders onterecht informatie hebben opgevraagd én gekregen. Hoe is het met de privacy van huurders gesteld?
Syntrus Achmea in de fout
Niet best dus. Eerder vroeg woningcorporatie Syntrus Achmea al ten onrechte inkomensgegevens van zo’n 7.000 huurders op. Eerlijk is eerlijk, Achmea stuurde vervolgens een excuusbrief. De reden dat inkomensgegevens worden verstrekt door de Belastingdienst is omdat voor sociale huur een inkomensafhankelijke huurverhoging geldt. Dit geldt dus alleen voor huurwoningen met een maximale huur van 699,48 euro. Voor vrije sectorhuurwoningen geldt geen maximale huurverhoging. Verhuurders zijn vrij om zelf te bepalen welke huurverhoging ze door willen voeren.
Inkomensafhankelijke huurverhoging
Voordat de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd, was er al veel te doen over de privacy van huurders. Veel mensen vonden het niet kunnen dat verhuurders informatie konden opvragen over de inkomens omdat de privacy van huurders in het geding zou komen. Uiteindelijk werd besloten om verhuurders enkel informatie te geven over de categorie waarin een huurder valt: lage inkomens, middeninkomens en hoge inkomens.
Huurverhogingen vrije sector
D66 vindt de klachten alarmerend en hoopt dat er snel gekeken wordt naar de ernst van de klachten. De angst bestaat dat particuliere verhuurders inkomensgegevens willen achterhalen van huurders om zo te kunnen bepalen welke huurverhoging ze door kunnen voeren.