Verplaatsbare woningen: de oplossing voor het woningtekort?

bron: NOS.nl

Een verplaatsbaar huis of appartement: het klinkt niet heel realistisch, maar zogenaamde ‘meeneemhuizen’ zijn aan een opmars bezig. Het aantal aanbieders van huizen die gemakkelijk zijn neer te zetten én te verplaatsen, groeit gestaag. Met name voor woningcorporaties en andere huisvestorganisaties met lange wachtlijsten lijkt het verplaatsbare huis een uitkomst.

Oplossing voor tekort aan bouwcapaciteit

De voornaamste oorzaak van het woningtekort in Nederland is het tekort aan bouwcapaciteit. Meeneemhuizen lossen dat probleem volgens de aanbieders in één klap op. "Een verplaatsbare woning kunnen we in slechts vier weken bouwen", zegt Sander van Peer van Cubicco, een producent van meeneemhuizen. "De woning is daarna binnen twee of drie dagen te verplaatsen." Bovendien zijn de woningen heel stevig en dus duurzaam. "In Amerika zijn we als orkaanbestendig gecertificeerd", zegt van Peer.

Alternatief voor woningcorporaties

Daarmee is het meeneemhuis volgens experts een goed alternatief voor woningcorporaties en huisvestingsorganisaties. Een 'flexibele schil' van woningen zorgt ervoor dat corporaties op korte termijn woningen beschikbaar kunnen stellen en dat daarbij geen rekening hoeft te worden gehouden met bouw- en bestemmingsplannen van gemeentegrond. Woningen kunnen immers gemakkelijk worden verplaatst of weer doorverkocht.

Meeneemhuizen in de praktijk

In Schijndel wonen inmiddels zes huurders in een meeneemhuis. De woningen zijn zo'n 39 vierkante meter groot en hebben zelfs een kleine tuin. De woningen zijn in bezit van de woningcorporatie huis en Erf en werden binnen een dag geplaatst. De gemeente Schijndel gaf daarvoor een vergunning van ten minste tien jaar uit. Een perfecte oplossing, vindt de woningbouwvereniging. "Het idee kwam vanuit een woningnood voor kleinere huishoudens. We hadden al een wachtlijst en toen kwamen de statushouders daar nog bij. Dus moesten we in een korte tijd veel huizen vinden voor één persoon, vertelt Karin Smeekens aan de NOS.

Geen tiny house

Hoewel het concept lijkt op dat van tiny housing, is het meeneemhuis iets totaal anders. Waar het bij een tiny house draait om een echt kleine woning die alleen in de basislevensbehoefte voorziet, is een meeneemhuis in de praktijk juist niet veel anders dan een 'gewone woning'. Meeneemhuizen zijn volledige eengezinswoning, zijn altijd aangesloten op de riolering en komen standaard met een badkamer, een keuken en één of meerdere slaapkamers.

Gerelateerd nieuws

Lees ook