Vijfjarige huurcontracten niet de oplossing voor jonge huurders

bron: UTnieuws.nl

Jonge huurders vinden maar moeilijk een betaalbare huurwoning. De nieuwe wet voor tijdelijke huurcontracten zou het ze makkelijker moeten maken, maar deze helpt vooral de succesvolle jongeren. Dat meldt UTnieuws, het weekblad van de Universiteit Twente.

Vijfjarig huurcontract

Vanaf komende zomer gaat de wet van kracht waarbij jongeren tussen de achttien en tweeëntwintig jaar zich kunnen inschrijven voor een sociale huurwoning waarin ze maximaal vijf jaar mogen blijven wonen. Hiervoor worden speciale sociale huurwoningen vrijgemaakt. De opgebouwde inschrijfduur voor een ‘reguliere’ huurwoning gaat niet verloren.

Corporaties enthousiast

Met de nieuwe wet hoopt minister Blok jongeren en afgestudeerden die nu vaak moeilijk aan een betaalbare woning kunnen komen, te helpen. Vorige week bleek dat veel jongeren zelfs genoodzaakt zijn om weer bij hun ouders te gaan wonen. Zeker in grote steden waar de druk hoog is, zullen veel corporaties met contracten voor vijf jaar gaan werken. De Amsterdamse corporatie De Keij is zelfs zo enthousiast, dat deze voor jongeren het liefst alleen nog maar met deze vijfjaarscontracten wil werken.

Inkomensontwikkeling

Na vijf jaar hebben de jongeren in de meeste gevallen een goed inkomen ontwikkeld, waarmee ze kunnen doorgroeien naar een duurdere woning. Tenminste, dat is de gedachte achter de nieuwe wet. In de praktijk zullen jongeren bij wie deze inkomensontwikkeling niet plaatsvindt, na vijf jaar alsnog op straat komen te staan – en nog steeds op de wachtlijst staan voor een ‘normale’ sociale huurwoning. Dit voorziet Pim de Ruiter, woordvoerder van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. De LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) verwacht dezelfde deceptie in steden met grote wachtlijsten.

Verlenging

Volgens de LSVb zou er aan het einde van de vijf jaar standaard een inkomenstoets moeten worden gedaan, waarbij verlenging van het huurcontract mogelijk is bij een te laag inkomen. De Ruiter geeft aan dat woningcorporaties op dit moment kijken of verlenging mogelijk is voor dit soort uitzonderlijke gevallen, maar dit is niet gemakkelijk. “Als je de contractduur verlengt, stagneert de huurwoningmarkt opnieuw,” aldus De Ruiter. De nieuwe wetgeving is juist bedoeld om de doorstroom in de huurwoningmarkt te bevorderen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook