Vooral dertigers klem op de woningmarkt

bron: NOS

Het tekort aan huurwoningen in het middensegment wordt vooral gevoeld door dertigers en late twintigers, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en de regionale omroepen. Zij zitten het meest vast op de woningmarkt. Dertigers en eind-twintigers verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een huurwoning uit de vrije sector of voor een hypotheek.

Concurrentie

Starters concurreren op de woningmarkt niet alleen met elkaar, maar ook met mensen die al een woning hebben en graag willen doorstromen én met mensen die geen hypotheek kunnen krijgen vanwege de aangescherpte hypotheekregels. Wie een woning in het middensegment wil huren, stuit daarom op enorme wachtlijsten.

Geen plek in de grote steden

“Jonge mensen trekken naar de grote steden, maar daar is geen plek voor ze. En dat moet snel veranderen, want deze mensen vormen de toekomst van de stad”, verklaart Eindhovens oud-burgemeester Rob van Gijzel, nu leider van de Landelijke Samenwerkingstafel. Dat is een samenwerking tussen het Rijk en belangenorganisaties van gemeenten, bouwers, investeerders, corporaties en huurders die samenwerken om de bouw van goedkope huurwoningen te bevorderen.

Volgens Van Gijzel zullen er de komende tien jaar zo’n 200.000 huurwoningen in het middensegment moeten worden bijgebouwd. Ter vergelijking: een stad als Groningen bouwt nu in totaal zo’n 500 tot 800 huurwoningen per jaar. Slechts een deel daarvan valt in het middensegment. “Dat zouden er zo’n 800 per jaar moeten worden alleen al voor deze middenhuur.”

Oplossing onderweg

Ondanks dat er nog een lang weg te gaan is, is er volgens Van Gijzel echter al een hoop veranderd. "Toen ik een jaar geleden de opdracht kreeg van de minister was bijna geen enkele gemeente bezig met middenhuur. Nu staat het in vijftien grote steden op de agenda en andere willen zich daarbij voegen,” aldus Van Gijzel. Zo worden er in hoog tempo afspraken gemaakt tussen gemeentes, beleggers, bouwers en projectontwikkelaars om woningen in het middensegment te bouwen.

De veranderingen zijn het gevolg van afspraken die door het kabinet zijn gemaakt om de problemen op de huurmarkt op te lossen. Zo werd er in het regeerakkoord opgenomen dat gemeentes meer mogelijkheden moesten krijgen om het aanbod binnen de gemeentegrenzen te vergroten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook