Waar kun je in de toekomst een nieuwbouwhuis huren of kopen in Amsterdam?

bron: Het Parool

Onze hoofdstad is de duurste stad om te wonen, mede dankzij het flinke woningtekort. Ondertussen zijn er meer en meer mensen op zoek naar een woning in Amsterdam. Om dit probleem aan te pakken wordt er de komende decennia druk bijgebouwd in en rondom de stad. Op dit moment staat de aanleg van negen nieuwbouwwijken concreet op de planning, goed voor tienduizenden woningen. Waar kun je in de toekomst gaan wonen in Amsterdam?

Nieuwbouwwijken

Om genoeg woonruimte voor de toekomst te creëren worden er wijken uitgebreid, maar ook hele nieuwe wijken bijgebouwd. Deze variëren van kleinschalig tot zo groot als een compleet nieuw stadsdeel. Iedere wijk krijgt zijn eigen uitstraling en bijzonderheden, maar allemaal wel even bereikbaar met het ov of de fiets. Om de ruimte zoveel mogelijk te benutten, wordt er veel de hoogte in gebouwd. In sommige kleinere wijken komen alleen koopwoningen, maar er zijn ook veel woningen bestemd voor de sociale en vrije huursector. We zetten de nieuwbouwwijken voor je op een rij in volgorde van verwachte oplevering (voor zover bekend):

  • Amstelkwartier: Oost – 3.300 woningen – een aantal appartementencomplexen is al klaar. Dit wordt een groene wijk met twee parken, omgeven door het water van de Amstel.
  • Centrumeiland: IJburg – 1.300 woningen – start volgend jaar. Het eiland wordt energieneutraal en bestaat grotendeels uit kavels die mensen zelf gaan bebouwen.
  • Elzenhagen Zuid: Noord – 1.800 woningen – klaar in 2021. Er komen niet alleen woningen, maar ook een middelbare school en een moskee. Daarnaast krijgen ongeveer 500 asielzoekers met een verblijfsstatus hier woonruimte.
  • Bajes Kwartier: Bijlmer – 1.350 woningen – klaar in 2021. De Bijlmerbajes wordt gesloopt om het Bajes Kwartier te maken. Het streven is om 98 procent van het materiaal van de gevangenis opnieuw te gebruiken in de nieuwe appartementencomplexen.
  • Middeneiland: IJburg – 6.000 woningen – eerste helft klaar in 2026. Het eiland moet nog ontstaan; vanaf volgend jaar wordt er zand opgespoten om het te maken.
  • Sluisbuurt: Zeeburgereiland – 5.500 woningen – klaar in 2027. Sluisbuurt gaat bestaan uit 25 torens, waarvan er vijf 125 meter hoog worden. Alle torens worden aangesloten op een buizenstelsel voor vuilnis, waarmee alles automatisch wordt afgevoerd.
  • Marineterrein: Centrum – 1.400 woningen – bouw start in 2026. Dit terrein, waar Defensie nu nog huishoudt, wordt opnieuw ingericht voor publieke recreatie, bedrijfsruimte en woningen. Een fietsbrug zal het eiland met de binnenstad verbinden.
  • Hamerkwartier: Noord - 6.700 woningen – klaar in 2035. Hier komen allemaal appartementencomplexen. Vanaf het Hamerkwartier kunnen mensen met een fietsbrug het IJ over naar de rest van de stad.
  • Haven-Stad: Westelijk Havengebied – 40.000 tot 70.000 woningen – klaar tussen 2040 en 2050. Haven-Stad is veruit de allergrootste nieuwbouwwijk, die gaat bestaan uit twaalf deelgebieden. Er kunnen straks 100.000 Amsterdammers wonen. Het is de bedoeling dat iedereen in Haven-Stad met de fiets of het ov gaat. Er zullen daarom bijna geen parkeerplaatsen zijn.

Kortom, keuze genoeg als je je zinnen hebt gezet op een nieuwbouwwoning. Helaas moet je voor de meeste wijken nog flink wat geduld hebben. Tijd zal uitwijzen of al deze plannen genoeg zijn om de vraag naar woningen in Amsterdam bij te benen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook