Waarom de armste Nederlanders niet in sociale huurwoningen wonen
Op 12 november werd het Wooncongres 2014 gehouden. Tijdens de bijeenkomst was er aandacht voor diverse misstanden in de sociale huursector. Het huidige beleid zorgt er namelijk voor dat de armste 20% van Nederland niet tot nauwelijks rond kan komen.
Hoge woonlasten
Het vijfde Wooncongres draaide om de sociale huurwoningmarkt. In Nederland zijn huurders van sociale huurwoningen namelijk 36% van hun inkomen kwijt aan de huur, terwijl dit in de rest van Europa ‘slechts’ 30% is. Bovendien zal dit percentage alleen maar verder stijgen als er niets gedaan wordt. Het doel van het congres was om deze problematiek aan de kaak te stellen en mogelijke oplossingen aan te dragen. Diverse woningcorporaties en gemeenten waren vertegenwoordigd.
Huishoudens in de klem
Tijdens het Wooncongres kwamen er ook een aantal prominente gastsprekers aan het woord. Zo presenteerde Gerjoke Wilmink, directrice van het NIBUD, een aantal verontrustende bevindingen. Uit hun onderzoek blijkt dat er diverse huishoudens niet meer rond kunnen komen door de hoge woonlasten. De berekening was gebaseerd op een groep die een relatief goedkope woning heeft, alle financiële hulp ontvangt die beschikbaar is én zuinig omgaat met geld. Eventuele bijkomende kosten voor abonnementen, auto’s of vakanties zijn niet meegerekend.
Sociale minima in de vrije huursector
Het sociale huurwoningenstelsel is bedoeld om het huren betaalbaar te maken voor lagere inkomens. Uit de woorden van Bram Klouwen (Companen woningmarktadviseurs) kan echter worden afgeleid dat dit in de praktijk niet altijd op gaat. “Het merendeel van de 20% armste huishoudens woont niet in een corporatiewoning, maar huurt in de vrije huursector,” stelt Klouwen. “Dit is niet omdat deze woningen goedkoper zijn, maar omdat deze wel beschikbaar zijn.” Klouwen roept gemeenten en corporaties dan ook op om zich meer te bekommeren om de laagste inkomens.
Sociale huurwoningen ‘niet sociaal’
Dat de sociale minima van Nederland hun toevlucht zoeken in de vrije huursector betekent niet dat er geen aanbod is. Het probleem zit hem in de prijs van de sociale huurwoningen. De kale huurprijs van dit type woning ligt namelijk in de regel boven de 400 euro – veel te hoog voor de armste huishoudens van Nederland. Klouwen pleit er daarom voor dat de goedkoopste huurwoningen enkel toegewezen worden aan de laagste inkomens, om zo het woningaanbod voor deze doelgroep te vergroten.