Wachtlijst sociale huur lijkt te worden beïnvloed door WOZ-waarde
Hoe hoger de gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen in een stad, hoe langer de wachttijd voor een sociale huurwoning. Dit is de voorzichtige conclusie die journalistieke beweging Follow the Money trekt op basis van onderzoek in twintig steden.
WOZ-waarde vs. wachttijd
De onderzoekers bekeken in twintig steden of er factoren zijn (zoals gemeentelijk beleid) die de wachttijd voor een sociale huurwoning beïnvloeden. Een opvallende uitkomst: de gemiddelde WOZ-waarde in een gemeente lijkt gekoppeld te zijn aan de lengte van de wachtlijst. Hoe hoger de gemiddelde WOZ-waarde van koophuizen, hoe langer woningzoekenden moeten wachten op een sociale huurwoning.
Tegen de verwachting in
Het zou voor de hand liggen dat bewoners van steden met een hoge WOZ-waarde (en dus dure koophuizen) gemiddeld een hoger inkomen hebben. En om die reden minder vaak in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, met kleinere wachtlijsten tot gevolg. In de praktijk blijkt dus juist het omgekeerde het geval te zijn.
Ook het feit dat sommige grote steden een erg lage gemiddelde WOZ-waarde hebben, is tegen de verwachting in: zo hebben Rotterdam en Leeuwarden een gemiddelde WOZ-waarde die vergelijkbaar is met die in krimpgebieden als Groningen en Limburg.