Wat te doen bij een huurachterstand of betalingsproblemen?

Heb je moeite om je huur op tijd te betalen of loop je achter met betalingen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het kan iedereen overkomen dat het financieel even tegenzit. Wat belangrijk is, is dat je snel actie onderneemt om verdere problemen te voorkomen. Wij geven je enkele tips over wat je kunt doen bij een huurachterstand of betalingsproblemen.

1. Neem direct contact op met je verhuurder

Zodra je weet dat je de huur niet op tijd kunt betalen, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je verhuurder of woningcorporatie. Leg de situatie uit en bespreek samen de mogelijkheden. Veel verhuurders zijn bereid mee te denken en kunnen bijvoorbeeld een betalingsregeling voorstellen. Hoe eerder je het probleem aankaart, hoe groter de kans op een oplossing.

2. Kijk of je recht hebt op huurtoeslag

Als je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid die je helpt om de huur te betalen. Controleer via de website van de Belastingdienst of je hiervoor in aanmerking komt, of check het hier. Het kan een groot verschil maken in je maandelijkse lasten.

3. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Om beter inzicht te krijgen in je financiële situatie, is het goed om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Zo zie je direct waar je eventueel op kunt besparen en hoeveel je maandelijks tekort komt. Er zijn handige apps en websites die je hierbij kunnen helpen. Door je geldzaken op een rijtje te zetten, kun je beter plannen en voorkom je dat je verder in de problemen komt.

4. Zoek hulp bij schuldhulpverlening

Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, kun je hulp inschakelen van een schuldhulpverlener. Zij kunnen je adviseren en begeleiden bij het oplossen van je financiële problemen. Gemeenten bieden vaak gratis schuldhulpverlening aan, dus informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Samen met een schuldhulpverlener kun je kijken naar oplossingen zoals het treffen van betalingsregelingen of het herstructureren van je schulden.

5. Vermijd extra schulden

Het kan verleidelijk zijn om je huurachterstand te dekken met een lening of krediet, maar dit lost het probleem meestal niet op en kan juist voor meer schulden zorgen. Probeer in plaats daarvan andere manieren te vinden om je financiële situatie te verbeteren. Zoals het aanvragen van toeslagen, het zoeken naar bijverdiensten of het verlagen van je vaste lasten.

6. Wees eerlijk over je situatie

Het belangrijkste is dat je eerlijk bent over je situatie, zowel naar jezelf als naar je verhuurder. Het kan eng zijn om toe te geven dat je financiële problemen hebt, maar alleen dan kun je gericht hulp zoeken en samen naar een oplossing werken. Hoe opener je bent over je situatie, hoe beter je geholpen kunt worden.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook