Woning en kamer huren voor studenten
Jongeren die gaan studeren in een andere stad zoeken vaak naar huisvesting. Meestal hebben ze niet veel te besteden dus zoeken ze naar de goedkopere opties. Maar welke opties zijn er eigenlijk allemaal?
Studentenwoning
Veel studenten kiezen voor een studentenwoning. Dit betekent dat je met meerdere studenten een woning deelt. Je kunt bijvoorbeeld met je vrienden een huurhuis delen of kiezen voor een studentenflat Voordelen hiervan zijn dat de kosten vaak laag liggen en dat het erg gezellig is. Nadelen zijn dat je eventueel last kan hebben van overlast van andere studenten en dat het soms lastig is een betaalbare studentenwoning te vinden. Daarbij is de wachttijd voor een studentenflat vaak lang. Je krijgt ook te maken met een campuscontract dat betekent dat je na je studie de flat weer moet verlaten. Als je met je vrienden samen een huurhuis huurt heb je dit probleem natuurlijk niet.
Anti-kraak
Een anti-kraakwoning is een woning die al een tijd leeg staat en daarom te huur wordt aangeboden. De woningen worden vaak zeer goedkoop aangeboden. Het enige nadeel van een anti-kraakwoning is dat je er ieder moment uit gezet kunt worden als de woning een bestemmingsplan heeft gekregen.
Hospita
Studenten die een rustige en goedkope huisvesting zoeken kan een hospita een goede oplossing zijn. Je woont bij een gezin of een persoon in huis, maar hebt wel vaak een aparte kamer. Het nadeel is dat je je moet houden aan de regels van iemand anders, waardoor je minder je gang kunt gaan dan bij andere oplossingen.
Particulier huren
Veel huisbazen kopen een woning en huren deze vervolgens aan studenten. Dit kunnen kamers zijn tegen een goede prijs, maar in de grote steden betaal je vaak wat meer. Kijk voor particuliere kamers eens op internet of wellicht ken je al een huisbaas via een vriend of kennis. Pas wel op voor malafide verhuurders die hun woning aanbieden tegen een te hoge huurprijs.
Lees ook: Particulier huren of sociaal huren