Woningcorporaties beloven 34.000 sociale huurwoningen per jaar

bron: Aedes

Vorige week donderdag publiceerde Aedes in samenspraak met de Woonbond en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de Woonagenda 2017-2021. In deze Woonagenda staan de voornemens van Aedes voor de komende vijf jaar. Een van de belangrijkste voornemens is dat woningcorporaties gezamenlijk per jaar 34.000 sociale huurwoningen bijbouwen.

Toekomstgericht

De vier thema’s die centraal staan in de Woonagenda zijn: duurzamer wonen, betaalbaar wonen, voldoende woningen en maatwerk wonen. De missie van Aedes voor de komende jaren is zorgen dat mensen met lagere inkomens in een passend en betaalbaar huis kunnen wonen. “Woningcorporaties zijn er voor de bewoners van nu en morgen. Wij zitten niet ‘even’ in een wijk of buurt maar vele decennia lang. Woningcorporaties zijn in staat om wijken en buurten leefbaar te houden. Hier moet het over gaan”, schrijft Aedes in de Woonagenda.

Wat gaan woningcorporaties doen?

Woningcorporaties willen per jaar 34.000 sociale huurwoningen bijbouwen. Dit zijn twee keer zoveel woningen per jaar als in 2015. Toen zaten woningcorporaties op een dieptepunt wat betreft het opleveren van nieuwe woningen. Gemeenten gaan grond beschikbaar stellen voor het bouwen van deze nieuwe sociale huur. Op dit moment wonen er 4 miljoen Nederlanders in een corporatiehuis, maar volgens Aedes zijn de wachtlijsten nog lang. Met deze bouwplannen hopen ze de wachtlijsten snel te kunnen verkorten. Woningcorporaties zullen ook middeldure huurwoningen gaan bouwen in gebieden waar het nodig is en waar marktpartijen, zoals en investeerders projectontwikkelaars, niet actief zijn. Hier zijn geen concrete cijfers over opgenomen in de Woonagenda.

Andere belangrijke voornemens zijn om corporatiewoningen snel duurzamer te maken, bijvoorbeeld door de huizen beter te isoleren, aan te sluiten op een warmtenet of zonnepanelen op de woningen te plaatsen. Hiermee hoopt Aedes ook de vrije huursector en de koopsector uit te dagen om snel de duurzaamheid van het aanbod te verbeteren.

Ook zullen woningcorporaties actief aan de slag gaan in de wijken en buurten waar zij woningen hebben, met als belangrijkste reden om problemen (zoals betaalproblemen) en overlast te voorkomen. Zo wordt de leefbaarheid van wijken bewaakt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook