Woonakkoord mét verhuurdersheffing goedgekeurd door de Eerste Kamer

bron: BNR.nl

Bijna was de bom gebarsten in de Eerste Kamer, nu lijkt het toch met een sisser af te lopen. PvdA-senator Adri Duivesteijn besloot uiteindelijk zijn tegenstem niet in te zetten. Minister voor Wonen Stef Blok blij, de coalitiepartijen blij en ook de meeste belangengroeperingen haalden opgelucht adem. Duivesteijn was op z’n zachtst gezegd niet blij met de verhuurdersheffing, het was daarom ook lang de vraag of hij het woonakkoord met een tegenstem in de prullenbak zou gooien. Niet dus.

Verhuurdersheffing verdwijnt niet

De verhuurdersheffing zorgt al maanden voor verhitte discussies. Veel partijen vinden de 1,7 miljard euro die de heffing op moet brengen een te grote aanslag op het investeringsvermogen van verhuurders en corporaties. Duivesteijn was er dan ook een groot voorstander van om een deel van de opbrengsten van de heffing terug te laten vloeien naar de woningmarkt. Juist nu is het van essentieel belang dat corporaties blijven investeren in nieuwe woningen, bijvoorbeeld voor de middenklasse.

Investeringsfonds

Om toch enigszins tegemoet te komen aan de kritiek op de heffing besloot minister Blok enkele toezeggingen te doen. Zo zal de verhuurdersheffing eerder worden geëvalueerd. Blijkt de heffing desastreus voor de woningmarkt, dan zal hij de heffing in 2017 verlagen. Ook is Blok bereid een investeringsfonds in het leven te roepen met als doel om de verhuurders te ontlasten. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog een mysterie.

Maatregelen woonakkoord

Doordat Duivesteijn instemde met de maatregelen is het woonakkoord nu officieel goedgekeurd door de Eerste Kamer. En dus zullen de maatregelen die al in februari van dit jaar werden afgesproken eindelijk worden uitgevoerd: maximale huurverhogingen van 6,5% in plaats van 9%, huurvermindering in bepaalde gevallen van inkomstenverlaging, verlaging van de BTW voor renovatie en verbouwing van 21% naar 6% voor de duur van een jaar en de onvermijdelijke invoering van de verhuurdersheffing. De eerste evaluatie van de heffing volgt dus over twee jaar.

Gerelateerd nieuws

Lees ook