Zorgen vluchtelingen voor meer sociale huurwoningen?

bron: NOS

Iedereen die op zoek is naar een sociale huurwoning weet dat er lange wachtlijsten zijn. Nederlandse gemeenten zijn sinds kort druk in de weer met het creëren van meer sociale woningen, omdat ze bang zijn voor nóg langere wachtlijsten. Er zitten namelijk 9753 vluchtelingen in Nederlandse opvangcentra die een verblijfsvergunning hebben gekregen en ook wachten op huisvesting. Hoe pakken gemeenten dit aan?

Verplicht huisvesten

Nederlandse gemeenten zijn verplicht om asielzoekers met een verblijfsvergunning, ofwel statushouders, te huisvesten. Hoeveel statushouders zij een dak boven het hoofd moeten bieden hangt af van de grootte van de gemeente. Er is geen landelijk plan voor het uitbreiden van de voorraad sociale huurwoningen, dus moeten gemeenten zelf uitstippelen hoe zij het tekort gaan bestrijden. De NOS heeft 130 gemeenten gesproken over hun plannen. In totaal komen er de komende tijd zo’n 6000 sociale huurwoningen bij.

Oplossingen

Simpelweg huurwoningen bijbouwen is niet voor alle gemeenten weggelegd. Zij moeten op zoek naar creatieve oplossingen om in korte tijd veel woonruimte erbij te krijgen. In veel gemeenten worden kantoren en andere leegstaande gebouwen omgetoverd tot woonruimte. Er worden ook tijdelijke woningen neergezet, zoals duurzame tiny houses en verplaatsbare wooncontainers. Andere oplossingen die gemeenten toepassen is het opkopen en opknappen van woningen die eigenlijk gesloopt zouden worden en woningcorporaties vragen om zoveel mogelijk van hun huizen uit de verkoop te halen.

Ten koste van?

Gemeenten houden rekening met de zorg van inwoners dat statushouders voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen. Dit zou betekenen dat zij sneller een huis krijgen dan andere wachtenden. Veel gemeenten kiezen er dan ook voor om niet alleen statushouders in de nieuwe huurwoningen te plaatsen, maar juist ook studenten en andere groepen hier woonruimte aan te bieden. Zo komt iedereen aan de beurt en wordt de integratie bevorderd. Overigens hebben statushouders dezelfde rechten als sociale huurders en moeten zij ook gewoon de normale huur betalen. Ze kunnen wel hulp krijgen door middel van een lening waarmee ze hun huis in kunnen richten. Deze wordt dan ingehouden op hun uitkering.

Gerelateerd nieuws

Lees ook